Cronologia Etiqueta Jiujitsu / Judo
 Inici
Història
Associació Esportiva
President
GOKIO
Quadre de cinturons
Galeria d´imatges
Glossari Japonès
Filosofía  Oriental
Calendari de Tecnificació
Entitats colaboradores
notícies
Contactar


La història del Ju-jitsu desde els seus inicis.

"...guerrer Samurai..."

La defensa personal es innata en tots els individus i pobles,i te la seva màxima expressió en la mil.lenaria tècnica del Jiu-jitsu.

Les arts marcials,originaries del sud-Oest Asiàtic (india),després d´una evolució a través de diferents països amb notable influencia Xina,varen arribar al Japò...les arts marcials japoneses es van fondre en mètodes anomenats genèricament Ju-jutsu.

Degut a la tradició i a les èpoques singulars que va viure el Japó feudal amb continuades guerres civils,es divulgaven en clans i normalment de boca a orella.

D´aquestes antigues escoles,encara existeixen alguna com la  molt coneguda Dayto-Ryu,mare de moltes escoles actuals,escola del famós samurai SOKAKU TAKEDA,i una de molt coneguda es el KODOKAN JUDO creada pel mestre JIGORO KANO.

El Judo i el Jiu-jitsu van arribar a europa junts a mitjans del segle passat.El Jiu-jitsu en països com Regne Unit (Anglaterra).

En Master Robert Clark,va ésser qui va impulsar amb força el Jiujitsu a Anglaterra,establint la seu central a Liverpool.

Soke Robert Clark 9º DAN JUJITSU

A Espanya,la defensa personal es va introduir a les forçes armades i mes concretament el Jiu-jitsu de la mà d´en JOSE MARIA GARCIA...

José maría García,de Zaragossa,va ésser el pioner del Jiujitsu a l´estat espanyol,hi ha format un gran nombre d´experts a nivell nacional de 2ª generació,entre els quals destaca el sihan Carles Torra,i Txema Domenech.

Aquesta fotografía es de la persona que es un referent indiscutible en el mon del JIUJITSU.

José María García 8º DAN JIUJITSU

Com a disciplina necessària,va veure el seu llançament com art marcial codificat i legalitzat amb el Gokyo (programa),elaborat per la Reial Federació Espanyola de Judo i Disciplines Associades, (F.E.J.Y.D.A).


Mestres del Jiujitsu a Castellón...

Ens remuntem als anys 80´s...en aquella època el Jiu-jitsu es va consolidar,amb promocions de professors com Angel Gascó,José Maria Domenech,Carles Torra,José Miranda,José Manuel Guisado,Pedro Rodríguez Dabauza entre d´altres.


Any 1991José María García i Pedro Rodríguez Dabauza...

Després d´un temps a la federació catalana de judo i disciplines associades,un grup de instructors de Jiu-jitsu varen iniciar el seu camí (DO),el grup d´amics Txema Domenech,Carles Torra,José Miranda,Marcel del Río...varen fundar la A.E.JJ (Associació Espanyola de Jiu-jitsu),que va arreplegar centenars de practicants d´arreu de l´estat espanyol.


La A.E.J.J formava part d´un organisme o federació internacional,la U.N.J.J  (United Nations of Jiu-jitsu),que englova països d´arreu de la Unió Europea.

un grup d´alumnes d´en Txema Domench i Carles Torra,ens hem associat per fundar una associació esportiva que divulga i fomenta l´art marcial del Jiu-jitsu.

D´aquesta idea ha sorgit la ASSOCIACIO ESPORTIVA DE JIU-JITSU DE CATALUNYA.

Com a impulsor de la Associació esportiva de jiujitsu de catalunya,i alumne d´en Carles Torra,com molts dels meus companys. 


Ferran García 4º DAN JIUJITSU

L´Associació de Jiu-jitsu de Catalunya obra amb capacitat jurídica pròpia,i actua independentment de qualsevol federació autonòmica i estatal. 

Els experts en Jiu-jitsu avui día son considerats en Occident i arreu del mon.

el Jiu-jitsu es un art marcial amb una llarga tradició de mil.lenis,una filosofia inspirada en el Shintô,es terriblement eficaç com a defensa personal,consta d´un programa tècnic GOKYO (tècnica-Kata),i te competició en dues vessants: la tècnica per parelles (Dúo-Kata) y la de lluita (Kumité),essent aquesta última un híbrid entre la competició de judo i Karate,prohibint segons quins tipus de luxacions,per evitar lesions al contrincant.

L´agressivitat,es un instint intrínsec del ésser humà,per no sofrir o ésser objectes d´agresions,seria precís que mai caminéssim per llocs públics,que les vostres opinions no discrepessin de les dels demés,que estiguéssim aïllats de qualsevol civilització,inclús del nostre entorn familiar,però això en el nostre temps es impossible,per tant...

Sempre tenim que estar alerta i preparats perquè la violencia es divideix en distintes variants i ningú estarà lliure de sofrir algun tipus d´atac i les seves conseqüències.

En el Japò modern,la paraula BUDO,es utilitzada com a terme general per anomenar els antics mètodes de lluita,fonamentats en la defensa personal.

Inicialment la paraula BUDO,tenia el sinònim BUGEI o BU-JUTSU i s´utilitzava abans de la caiguda feudal japonesa en 1860.

Tot seguit anomenarem les principals escoles (RYU) de Bu-jutsu en el Japò feudal:

Dayto Ryu, Kakatsu-Ryu, Jikishin-Ryu, Yuki-Ryu, Kito-Ryu, Kyushin-Ryu, Miura-Ryu, Sekiguchi-Ryu, Takenouchi-Ryu, Tenshin-Shinyo Ryu, Yoshin-Ryu, Hakko-Ryu.

Totes elles eren combat cos a cos sense armes.

Les diferents escoles de Jiu-jitsu donaren pas al neixement del actual Budo Japonès, que coneixem com els mètodes de Judo, Aikido, Karate-DO, Kendo,juntament amb el Shorinji-Kempo, Iaido, i KYUDO (tir amb arc).


Moltes de les técniques del nostre programa actual per arribar a ésser cinturó negre de Jujitsu provenen de técniques japoneses molt antigues...

No obstant La Associació de Jiu-jitsu de Catalunya, es una Ryu-Ha (Escola independent),que te un programa tècnic propi, però que intenta mantenir lligams amb mestres japonesos,i la respectiva tradició marcial.


Una de les escoles d´arts marcials més famoses,i que actualment avui en día està en actiu es  la DAITO RYU AIKI-JITSU, del famós samurai SOKAKU TAKEDA.

Sokaku Takeda"...El Soke de l´escola Daito Ryu..."


Técniques marcials típiques d´aquesta escola,per exemple:

Mukae Daoshi"...técnica de entrar a derribar a l´adversari..."

Te-Gatame"...técnica de sotmetre a
l´adversari mitjançant una luxació de canell-colze..."